Een uitleg over liefdesverdriet

Het is bijna onontkoombaar dat je tenminste één keer in je leven te maken krijgt met liefdesverdriet. Dit kan een behoorlijk heftige periode in je leven zijn. Het is inmiddels behoorlijk goed bekend hoe liefdesverdriet werkt en waarom we dit ervaren. Daarom is het ook opvallend dat er weinig aandacht aan besteed wordt op bijvoorbeeld scholen. Dit kan namelijk een flinke bijdrage leveren aan hoe je ermee om moet gaan. Om die reden is het dan ook goed om wat meer uitleg hierover te krijgen. Dit kan helpen om de pijn enigszins onder controle te krijgen.

Einde van een periode

Liefdesverdriet staat symbool voor het einde van een periode. Je hebt een tijd in een relatie gezeten en die komt nu ten einde. Doordat de relatie verbroken wordt, komen een aantal processen in jouw lichaam op gang. Onder andere de aanmaak van stresshormonen is een belangrijke factor die de mate waarin je het verdriet ervaart bepaalt. Je hoort vaak over mensen die ook echt fysieke pijn ervaren. Het stresshormoon is daar de oorzaak van. Je kunt niet zomaar zeggen dat je even geen stresshormoon wilt aanmaken, maar je kunt je wel op deze ervaring voorbereiden. Dit kan de pijn mogelijk wat verzachten.

Per persoon verschillend

De mate waarin je liefdesverdriet ervaart hangt ook af van hoe jij als persoon in elkaar zit. Misschien heb je van nature wel wat minder rouw in je karakter zitten. Je zal dan ook minder last van liefdesverdriet hebben. Daarnaast speelt natuurlijk ook de lengte van de relatie een rol. Hoe korter jullie bij elkaar waren, des te minder waren jullie levens met elkaar verbonden. Dit betekent dat de hechting aan elkaar misschien nog iets minder sterk is dan wanneer je al veel langer bij elkaar bent. Daarom kan liefdesverdriet ook zwaarder zijn aan het einde van een lange relatie.