Burn-out: wat is het en hoe kun je het voorkomen?

Soms is je lichaam uitgeput en blijf je maar doorgaan. Je lichaam geeft de signalen duidelijk af maar die negeer je. Je loopt jezelf vooruit, terwijl je het eigenlijk niet kan bijhouden. Dit kan resulteren in een burn-out, een uitputtende reactie van het lichaam. Hoe ontstaat een burn-out en hoe kun je dit voorkomen? Vind meer informatie over burn-outs en een online test op inspireer.nl

 

De oorzaken van een burn-out

Drukte op het werk en stress zijn vaak de oorzaken van een burn-out. Het kan voorkomen dat je op het werk de lat veel te hoog legt voor jezelf, druk ervaart vanuit je team of niet lekker in je vel zit omdat de organisatie niet goed bij jou en je verwachtingen past. Ook wanneer je moeite hebt met ‘nee’ zeggen op je werk, kun je veel te veel hooi op je vork nemen. Het is mens-eigen om deze gevoelens in het begin te negeren en maar gewoon extra hard door te gaan. Dit is een enorme valkuil, want die eerste tekenen moeten juist heel serieus genomen worden.

 

De gevolgen van een burn-out

Je lichaam kan dus duidelijk laten weten dat het zo niet verder kan. Wanneer je de tekenen van een burn-out negeert, kan het uitlopen op een langdurig herstelproces. Een burn-out ontstaat geleidelijk en de meest voorkomende klachten zijn moeheid en slaapproblemen, concentratieproblemen, het gevoel hebben dat je faalt en een gespannen gevoel. Daarnaast kampen mensen met een burn-out ook vaak met hoofdpijn, maagpijn en spierpijn.

 

Een burn-out voorkomen

Toch zijn er manieren waarop je een burn-out kunt voorkomen. Wanneer je de signalen herkent is het belangrijk om direct aan de bel te trekken. Veel mensen kampen met schaamte en geven het daarom niet op tijd aan. Ontdek de oorzaak van je stress en ga hiermee aan de slag. Ook structuur helpt bij het voorkomen van een burn-out, maar sla hier niet in door. Communiceer duidelijk, ook op je werk. Daarnaast is voldoende slaap enorm belangrijk. Laat je ’s avonds niet teveel afleiden door je smartphone. Het belangrijkste is om naar jezelf en je lichaam te luisteren.