Bewust worden van faalangst en er mee omgaan

Faalangst een nare angst waar veel kinderen, jongeren en zelfs volwassen mee dealen. Zenuwachtig worden voor een nieuwe taak of een presentatie en vervolgens volledig de tekst kwijt raken, is een veelvoorkomend probleem bij faalangst. Is dit eenmaal gebeurt dan zal de angst de volgende keer nog groter worden. Want wie weet klap je weer dicht. Mensen met faalangst leven vaak een vicieuze cirkel waar ze moeilijk uitkomen. In dit artikel beschrijven we hoe je bewust kan worden van je eigen faalangst en hoe je het eventueel kan overwinnen.

Wat is faalangst?

Faalangst is een angst die ontstaat bij een presentatie, nieuwe situatie, het maken van een toets of simpelweg een gebeurtenis waarbij iemand moet presteren. In de maatschappij waarin we leven wordt er verwacht dat mensen presteren. Een 10 halen bij een toets of een goede baan krijgen na het studeren. Vervolgens moet er ook nog goed gepresteerd worden tijdens het werk want anders verlies je je baan. De constante druk om te presteren kan de faalangst bij mensen vergroten. Bang zijn om te falen of iets verkeerds te zeggen is vervolgens de uitkomst van de prestatiedruk.

Prestatiedruk is niet de enige oorzaak van faalangst. Sommige mensen zijn nou eenmaal onzeker aangelegd en kunnen niet goed inschatten of ze een taak wel of niet goed kunnen voltooien. Anderen worden bang bij het uitvoeren van een nieuwe taak en denken dat ze compleet af zullen gaan.

Mensen die faalangst hebben zullen heel erg zenuwachtig zijn en daar niet mee om kunnen gaan. De zenuwen die ze ervaren worden steeds erger en er is vaak niks wat hun kan kalmeren op dat moment. Vaak zien deze mensen de taak overslaan als hun enige uitweg om, om te kunnen gaan met de zenuwen.

Bewust worden van eigen faalangst

Als je faalangst hebt, dan kan dat al vervelend genoeg zijn. De angst zal elke keer weer terugkomen bij een bepaalde gebeurtenis. Om uiteindelijk om te kunnen gaan met de faalangst of het zelfs overwinnen is het belangrijk om ervan bewust te zijn. Wat maakt mij zo bang in deze situatie? Waarom ben ik zo zenuwachtig? Dat zijn vragen die je jezelf kan stellen op zo een moment. Noteer je gevoelens en analyseer per situatie hoe je je voelt.

Faalangst overwinnen of mee omgaan?

Wanneer je je momenten met faalangst hebt genoteerd is het tijd om ermee om te gaan. Je kan hiervoor een gespecialiseerde faalangsttraining volgen bij Dit is Hip, hulp inschakelen van een psycholoog of spirituele meditatie trainingen volgen om rustig te worden. Er zijn verschillende manieren om de faalangst te overwinnen. Let wel op dat niet elke training geschikt is voor iedereen. Probeer daarom eerst een gespecialiseerde faalangst training uit voordat je hulp inschakelt van een psycholoog.

Het doel van een faalangst training is om met de faalangst om te kunnen gaan wanneer je er last van hebt. Moet je weer een presentatie geven op school of heb je een toets, dan is het doel van de training om je een manier aan te leren waardoor je niet minder gaat presteren door te zenuwen.